De zaterdag

De zaterdag

Op een zaterdag in oktober was het lekker weer, en mensen hadden zin om te fietsen. Alle e-bikes waren gereserveerd, en ook alle drie de Urban Arrows. Er was een groepje die ging Happen & Trappen vanaf restaurant de Postkamer in Nijkerk. Met Happen & Trappen kun je een route fietsen, en onderweg stoppen bij restaurants om daar te eten en te drinken. Echt een aanrader! Ik ben de dag begonnen met het bezorgen van deze fietsen. Toen ik weer terugkwam, kwamen er mensen om een bakfiets te bezichtigen die ik te koop had staan. Na een proefritje was het antwoord al snel ja! 

Er waren die dag dus drie reserveringen voor de Urban Arrows, plus de mensen die de bakfiets wilden kopen. Een reservering was voor een dag, een voor drie dagen, en een voor een week. Die voor een week was gereserveerd vanaf deze zaterdag, die had ik dus eigenlijk s’ochtends al moeten bezorgen. Gelukkig wist ik, omdat ik eerder met deze persoon had gesproken, dat deze mensen pas ‘s middags om drie uur op het park zouden zijn. Dus kon ik eerst de mensen die de bakfiets kwamen bezichtigen hun gang laten gaan, en hoopte ik dat de mensen die voor een dagje gingen huren, pas later zouden komen. Ik kon namelijk niet een van de andere, nieuwe bakfietsen meegeven. Als de oudere bakfiets namelijk verkocht werd, moest ik hem wegbrengen en kon hij niet langer verhuurd worden. De mensen voor een dagje kwamen gelukkig iets later, en zij konden de oudere bakfiets nog mooi een dag huren. Daarna kwamen de mensen die hem voor drie dagen wilden, zij kregen een nieuwe, en in de middag had ik nog genoeg tijd om de derde te bezorgen. 

Aangezien ook alle e-bikes waren gereserveerd, kon ik niet te veel schuiven in lengtes en moest ik meteen de goede maat meegeven. Want als er later op de dag kleine mensen komen, en de kleine e-bikes zijn al weggegeven, dan ontstaat er een probleem. Andersom kan wel, grotere mensen kunnen wel op kleinere e-bikes. De eerste mensen die kwamen was een groepje van twee. Voor hen had ik maar één optie, namelijk de twee Stella fietsen die ik gekocht heb van de buurman. Ik kon ze geen Gazelles meegeven, omdat de andere mensen allemaal in grotere groepen waren. En je wilt dat voor elke groep mensen dezelfde soort fietsen beschikbaar zijn, zodat er geen snelheidsverschil tussen de fietsen zit. Maar deze mensen waren niet zo blij dat ze Stella’s kregen. Dat komt puur door de naam, want dit zijn twee prima fietsen. Maar goed, ik heb voet bij stuk gehouden, en met een gratis fietstas zijn ze een beetje mopperend toch op pad gegaan. Op het einde had ik nog drie Gazelle e-bikes over, twee echt kleine en een middelmaatje. En wat blijkt, de laatste mensen die kwamen waren ook klein! Die hadden niet op de Stella’s gepast. Maar goed dat ik die voor het laatst heb gehouden. En toen de mensen op de Stella’s terugkwamen, waren ze helemaal tevreden. 

‘s Middags ben ik op pad gegaan om de laatste Urban Arrow te bezorgen naar Beekbergen. Op dat moment stond er nog één heren e-bike, de rest was al opgehaald. Mijn moeder zou deze persoon helpen. Toen ik onderweg was kwam hij, maar de fiets bleek geen goede ondersteuning te geven. Het was de laatste beschikbare e-bike, dus hij is zonder ondersteuning naar het vakantiepark in Lunteren gefietst, waar ik hem dan s’avonds zou omruilen. Als ik er was had ik de foutmelding zo kunnen oplossen. Het was namelijk een probleem met de snelheidsensor, dan leest hij de rotatie van het wiel niet goed. Die sensor hoef je alleen maar iets te verzetten. Maar goed, als je er zelf niet bent dan gaat dat wat lastig. s’ Avonds zou ik dus nog naar Lunteren moeten. Ik was van plan nog naar een genezingsdienst in Nijkerk te gaan, maar dat begon om 19:30, dus ik schatte in dat ik dat waarschijnlijk niet zou halen. 

Toen ik weer thuis kwam, ben ik fietsen gaan laden op de kar. Ik had maandag een groep van 25 fietsen in Apeldoorn, en deze moesten er om negen uur zijn. Het laden deed ik dus liever vandaag alvast. Voor zondag hadden er ook nog twee mensen gereserveerd. Wat ik dan doorgaans doe, is dat ze de fietsen zaterdagavond al kunnen ophalen. De ene groep mensen hadden een bakfiets gehuurd met een houten bak, daar heb ik er twee van. De andere groep mensen kwam later. Zij wilden kijken of hun maxi-cosi wel past in de bakfiets. Het probleem was echter dat ik de maxi-cosi houders van de bakfiets die er nog stond, de verkochte dus, al had omgezet naar een van de nieuwe. En die waren nu beide verhuurd. Ze zouden de bakfiets wel voor de zondag kunnen huren, alleen miste de houders nu. Gelukkig had de houten bakfiets wel een maxi-cosi houder, dus heb ik deze klaargezet. 

Nadat de fietsen op de kar stonden en de bakfietsen waren klaargezet, kreeg ik een belletje. Twee jongens die een tandem hadden gehuurd bij mijn moeder, hadden pech in Spakenburg. Ze hadden hem ergens neergezet, waren wat gaan drinken, en toen ze terug kwamen zat er een gat in de band. Tja.. Gelukkig kwam een groep mensen al langs voor de bakfiets, en heb ik ze nog kunnen helpen. De mensen die wouden kijken voor de max-cosi houder waren er nog niet, dus ik was genoodzaakt om de mensen het zelf te laten proberen. Wel waarschuwde ik mijn broertje om even een oogje in het zeil te houden. 

Ik ben dus weggereden om de jongens in Spakenburg te helpen. Na hun weer op weg geholpen te hebben ben ik direct naar de Postkamer in Nijkerk gereden om daar de fietsen van de Happen & Trappers op te halen. Ze waren er nog niet toen ik aankwam, rond half zeven. Toen belde mijn broertje dat de mensen voor de maxi-cosi houder er waren, en dat de maxi-cosi niet op de houten bakfiets past. De enige optie was dus de Urban Arrow, waarvan de houders ontbraken. Ik bedacht me dat ik wel een van de huurders kon bellen van de andere Urban Arrow. Een van hen zat in een B&B in Nijkerk, en van die bakfiets zou ik de houders wel af kunnen halen. Ik kreeg hem echter niet te pakken, dus sprak ik met de mensen af, die nu bij mij thuis waren, dat als het me wel zou lukken, ik ze nog terug zou bellen. 

De dames van Happen & Trappen kwamen er al snel aan. Zeven e-bikes plus een tandem in mijn VW busje is wel echt de max van wat er in kan! Eenmaal thuis heb ik snel een pizza naar binnen gewerkt, want ik moest nog naar Lunteren om de heren e-bike om te ruilen. Het was inmiddels rond zeven uur, en acht uur zou ik daar zijn. De genezingsdienst kon ik wel vergeten, maar goed, zaterdagen waarop het druk is betekent dus gewoon avonddienst. De meneer van de Urban Arrow met de houders belde op, en ik vroeg of ik ze er vanaf kon halen. Dat kon, maar ze waren pas rond acht uur bij het huisje. Super! De mensen die de maxi-cosi wouden proberen zaten op een park in Wekerom, dat ligt vlakbij Lunteren, dus ik kon het mooi combineren. 

Ik heb de afspraak om de heren e-bike om te ruilen verzet naar negen uur, pizza opgegeten, fietsen in de bus gedaan, kar met fietsen achter het terrein weggezet, en op naar de bakfiets. Dit huisje lag helemaal in de bossen, het was al donker en Google Maps stuurde me verkeerd. Met behulp van de meneer van de bakfiets, die met zijn auto naar het begin van de weg is gereden, waardoor ik kon zien welke inrit ik moest hebben, vond ik het uiteindelijk. Daar heb ik de maxi-cosi houders er afgehaald, en ook meteen de versnellingen van zijn andere fiets afgesteld en een huif voor de bakfiets afgeleverd. Uiteindelijk was ik om 21:15 in Lunteren om de e-bike om te ruilen, en 21:45 bij het andere park met de maxi-cosi houder en de laatste bakfiets. Die wou ik daarop monteren, maar dom dom dom. Ik kon wel de stangen voor op de bakfiets monteren, maar daarop zitten de houders voor de maxi-cosi. Ik heb vier houders, voor twee maxi-cosi’s, en dat zijn twee setjes. Ik had in de haast niet een setje meegenomen, maar twee identieke, een van elk setje. Die kon ik dus niet goed monteren. Gelukkig bood deze man aan om met me mee te rijden, zodat ik niet heen en weer hoefde. Hij is meegereden naar huis, ongeveer een half uur, en ik heb hem daar het juiste setje meegegeven. Toen is hij weer teruggereden naar het park, en hebben ze zondags lekker met de bakfiets en de maxi-cosi kunnen fietsen. In de fietsverhuur gaat het meestal om het volgende: Problemen zijn niet erg, zelf niet als jij het bent die ze veroorzaakt, als je ze maar kunt oplossen!

Ps. als je wilt weten of je bakfiets meenemen op vakantie een goed idee is, kijk dan even dit filmpje 😉

https://youtube.com/shorts/BkiKg-qrUYw?si=6Qd4OCdq-MdvPYso